Whiskey-krém
Barátnőm kérte szülinapi tortájába néhány évvel ezelőtt. Nem is kell mondanom hogy a hajam az égnek állt mikor mondta :D de azóta is emlegeti mert bejött neki :D
Mivel emeletes torta krémje volt nem kérdés hogy főzött krémmel oldom meg a helyzetet és látni fogjátok ti is nem volt ördöngősség.
Ajánlom mindenkinek próbáljátok ki.
Hozzávalók
- 5 ek liszt
- 4 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- kb 2 dl Ballantine's Whiskey
- 1 cs zselatin por (étkezési)
Elkészítés
Mint már a bevezetőben írtam ez is főzött krém alap úgy is készítjük el. Tehát, a lisztet és a tejet összefőzzük jó sűrűre ajánlom a fakanalat egy idő után. Azért van csak 4 ek liszt írva hogy nagyon-nagyon kemény legyen a krém mert a whiskey lágyítani fog nagyon a masszán. Mikor már nem forró beleöntjük az ital felét óvatosan összekeverjük és várunk míg teljesen kihűl.
Eközben a vajat kikeverjük a cukorral és mikor az előző masszánk kihűlt összekeverjük a kettőt. Megkóstoljuk mennyire érződik benne a whiskey és ha kell még beleöntjük apránként a szükséges mennyiséget.
Valószínű hogy lágy is lesz ez miatt a krémünk azért van a felsorolásunkban zselatin is-, most jött el a szerepe.
1-2 teáskanálnyit elkészítünk a csomagon szereplő módon és mikor már kész , picit meg is hűlt a krémükből belekeverünk egy keveset. Jól elkeverjük, ne maradjon csomós a zselatin benne és rögtön a többi krémhez öntjük. Betesszük a hűtőbe egy fél órára és ha nem látjuk elég keménynek a krémet újra ismételjük a zselatinos folyamatot.
Nem szeretem ha túl zselés a krém ezért játszok inkább vele így azt az állagot kapom meg amit szeretek és nem egy zselés gumis masszát.
A végén még hűtőben hagyjuk állni fél órát minimum de ha több akkor még jobb
Jó munkát és jó étvágyat hozzá